XML (Genişletilebilir İşaretleme Dili) dosyaları kendi başına bir işe yaramaz. Bu dosyalar, diğer programlar tarafından kolayca okunabilecek verileri depolayan bir araçtır. Birçok program veri depolamak için XML kullanır. Bir XML dosyasını herhangi bir metin düzenleyicide açabilir, düzenleyebilir ve oluşturabilirsin. XML, HTML’e benzer ama ikisi farklı şeylerdir. XML veri depolar, HTML ise bu veriyi gösterir. HTML <p> veya <h1> gibi önceden tanımlanmış etiketler kullanırken XML ise dosyayı oluşturan kişinin ihtiyacı olan etiketleri kullanır.
Adımlar
Makalenin 1.Yöntemi:
Bir Metin Düzenleyici Kullanmak
-
1Açmak istediğin XML dosyasını bul. XML dosyaları yalın metin olarak kodlanmıştır; yani bu dosyaları herhangi bir metin düzenleyiciyle açabilir ve rahatça okuyabilirsin.[1]
-
2XML dosyasına sağ tıkla ve "Birlikte Aç"ı seç. Dosyayı açmak için bir dizi program görüntülenir.
-
3"Not Defteri"ni (Windows) veya "TextEdit"i (Mac) seç. Bunlar bu işletim sistemlerinde önyüklü olarak gelen metin düzenleyicileridir ve listede bulunuyor olmaları gerekir.
- Programlar listede yoksa onlara ulaşman gerekir. Not Defteri %SystemRoot%\system32\notepad.exe dizininde, TextEdit ise Uygulamalar klasöründe bulunur.
- Notepad++ veya TextMate gibi gelişmiş kod düzenleyicilerini de kullanabilirsin ki bu programlar söz dizimi vurgulama ve gelişmiş düzenleme için kullanışlı olabilir. Yine de basit bir metin düzenleyiciyle bilginin tamamını görebilirsin.[2]
-
4Ekrandaki metni yorumla. XML dosyan metin düzenleyicinde açılır. Dosyanın ne kadar karmaşık olacağı ne amaçla oluşturulduğuna bağlıdır. Aradığın bilgiyi bulmak için etiketleri kullan. Etiketler genelde ne olduklarını belli ederler; böylece verilerin arasında gezinip aradığın bilgiyi bulabilirsin.
- Dosyanın en üstünde muhtemelen <?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> ifadesini görürsün. Bu, takip eden içeriğin XML biçiminde olduğunu belirtir.
- XML, veri parçacıklarını barındırmak için özel etiketler kullanır. Bu etiketlerin her biri, dosyayı hangi program kullanıyorsa onun için oluşturulmuştur; yani işaretleme etiketleri için ortak bir söz dizimi yoktur. Örneğin; bir XML dosyasında <body></body> bölümü bulunabilirken bir diğerinde <body></body> bölümü olabilir. Buna rağmen her ikisi de benzer şekilde çalışabilir.
- Etiketler başka etiketlerin içine yuvalanabilir ve bir ağaç oluşturulabilir. Örneğin; her bir <note></note> etiketinin içinde <title></title> ve <date></date> gibi birkaç etiket bulunabilir.
Reklam
Makalenin 2.Yöntemi:
Bir Web Tarayıcısı Kullanmak
-
1Açmak istediğin XML dosyasını bul. Bir XML dosyasını açmak için herhangi basit bir metin düzenleyiciyi kullanabilecek olsan da dosyayı bir tarayıcıda açmak veriler arasında gezinmeyi daha kolay hale getirebilir. Bunun sebebi tarayıcıların yuvalanmış etiketleri otomatik olarak iç içe sıralaması ve XML ağacının her bir bölümünü daraltmana imkân tanımasıdır.
-
2Dosyaya sağ tıkla ve "Birlikte Aç"ı seç. Böylece dosyayı açmak için kullanmak istediğin programı seçebilirsin.
-
3Program listesinden bir web tarayıcısı seç. XML dosyasını herhangi bir web tarayıcısında açabilirsin. Tarayıcın genelde önerilen programlar listesinde zaten yer alıyordur. Listede yoksa tarayıcıya bilgisayarında ulaşman gerekir.
-
4XML dosyasını tarayıcında oku. XML dosyası tarayıcında yeni bir sekmede açılır. İçeriğin tamamı görüntülenir ve tarayıcın yuvalanmış etiketleri otomatik olarak iç içe sıralar. Böylece hangi verinin hangi kümeye ait olduğu daha kolay anlaşılabilir.
-
5Daha kolay okuyabilmek için bölümleri genişlet veya daralt. XML dosyalarını okumak için tarayıcı kullanmanın büyük avantajlarından birisi gördüğün şeyi kontrol edebiliyor olmandır. Genişletmek veya daraltmak için her bölümün yanındaki +/- butonlarına tıkla.Reklam
Makalenin 3.Yöntemi:
Excel Kullanmak
-
1Excel’i aç. Excel genelde önerilen program olarak görünmez; bu yüzden dosyayı açmanın en hızlı yolu önce Excel’i açmaktır.
- Excel bir XML dosyasını bir tabloya dönüştürebilir ki bu, bilgiyi görsel açıdan işlemek için kullanışlı olabilir.
-
2"Dosya"ya tıklayıp "Aç"ı seç. Aç menüsü görüntülenir.
-
3"Gözat" butonuna tıkla. Böylece bilgisayarındaki dosyaları arayabilirsin.
-
4XML dosyasını bilgisayarında aç. Varsayılan olarak dosya konumuna gidip dosyayı görebiliyor olman gerekir; ama göremiyorsan "Biçim" menüsünden "XML Dosyaları"nı seç.
-
5"XML tablosu olarak" seçeneğine tıkla. XML dosyası bir Excel tablosuna dönüştürülür.
- Program genelde XML dosyasının bir şema kullanmadığını sana bildirir. Excel’e dosyadaki etiketlere göre bir şema oluşturmak için "Tamam"a tıkla.
-
6XML dosyanı oku. XML dosyan etiket yapısına göre düzenlenir. Tabloyu özelleştirmek için burada Excel’in sıralama ve filtreleme araçlarını kullanabilirsin.[3]
- Karmaşık XML dosyalarını tablolara dönüştürürken bazı sorunlar yaşayabilirsin. XML dosyanda çok fazla yuvalanmış etiket varsa bunun yerine bir XML görüntüleyici kullanman daha iyi olabilir.
Reklam
Makalenin 4.Yöntemi:
Bir XML Görüntüleyici Kullanmak
-
1Bir XML görüntüleme programı indir. XML dosyalarıyla çok işin oluyorsa bir görüntüleyici veya bir XML düzenleyici kullanmak isteyebilirsin. Bu programlar karmaşık XML dosyalarını idare etmeyi çok daha kolay hale getirir. Hem ücretsiz hem de ücretli şekilde kullanabileceğin çeşitli programlar var. XML Explorer; çok kullanılan, açık kaynak kodlu bir okuyucudur(xmlexplorer.codeplex.com).
- Her ihtiyaç için farklı programlar var. Çok fazla XML dosyası oluşturman gerekiyorsa profesyonel bir XML düzenleyici kullanmak isteyebilirsin. Bunlar büyük XML projelerini yönetmeni ve bu projelere katkıda bulunmanı sağlar.
-
2XML dosyasını yeni programında aç. Çoğu XML programı kendisini XML dosyalarını açmak için varsayılan program olarak ayarlar ki bu da XML dosyasının yalnızca iki kez tıklanarak açılmasını sağlar. Dosyayı açamıyorsan dosyaya sağ tıkla ve "Birlikte Aç"ı seç. Sonra da yeni yüklediğin programı bul.
-
3XML’ini oku. XML Explorer gibi programlar bölümleri daraltmana ve söz dizimi vurgulama özelliğini açıp kapatmana imkân tanır. Daha gelişmiş programlar da düzenleme yapmanı ve fazladan girdiler oluşturmanı sağlayabilir.Reklam
Bu wikiHow makalesi hakkında
Diğer dillerde
English:Open XML
Español:abrir un archivo XML
Português:Abrir um Arquivo XML
Italiano:Aprire un File XML
Русский:открыть XML
Deutsch:Eine XML Datei öffnen
Bahasa Indonesia:Membuka Berkas XML
中文:打开XML文件
ไทย:เปิดไฟล์ XML
Nederlands:XML bestanden openen
العربية:فتح ملفات اكس ام ال
Français:ouvrir un fichier XML
Tiếng Việt:Mở tập tin XML
日本語:XMLファイルを開く
Referans
Bu makale işine yaradı mı?
Evet
Hayır
Reklam